szombat, június 30, 2012

Nemezelt Pólyás Babák

Saját tervezésű, nemezelt babák... Tegnap estére fejeztem be, és viszonylag könnyű elkészíteni, főként azoknak, akik jártasak a nemezelésben.
A testük natúr színű gyapjú, arra nemezeltem rá a pólyát, vagyis a színes gyapjút, majd pelenkaöltéssel díszítettem. A gyapjút házilag festettem meg Gallus festékkel.
Nem nemezeltem túl keményre a babákat, kissé tehát puhábbak, lehet gyúrni őket, viszont a formájukat így sem veszítik el.


Ezekkel a nemezelt babákkal már egészen kicsi gyerekek (akik már nem falják be) is szívesen játszanak. Lehet őket karon hordozni, mert könnyűek, és nem túl nagyok, be lehet őket tekerni anyaggal, lehet velük aludni... nagyon praktikus kis babák.
Ezelőtt pár évvel készítettem még hasonlókat, de ezek ketten a lappföldi mesék hideg elől jól beburkolózott anyókáira és gyermekeire emlékeztetnek. Van egy jó kis könyvünk, lappföldi népmesék vannak benne, sokat olvastam gyermekkoromban. Megkeresem, és beírom majd ide nektek a címét.

A meséskönyv címe, amiről beszéltem: A RAVASZ PÓKASSZONY, Lapp Népmesék. Szabó László gyűjtése, 1968-ban adták ki Budapesten.


kedd, június 26, 2012

Nemezelt Labdák

Madárkás és Tulipános Labdák:
A labdákat natúr színű gyapjúból nemezeltem, majd pelenkaöltéssel varrtam fel a filcmadárkákat és -tulipánokat. A Tulipános Labdát keményebbre nemezeltem, mint a Madárkásat. Így ízlés szerint mindenki eldöntheti, melyik felel meg jobban gyermekének. Az apróbb könnyebben elfér egy kisgyerek kezében, a nagyobb viszont puhább és gyurmázhatóbb.
Rendelésre szívesen készítek más méretben, színben, illetve tetszőleges díszítéssel is.
A nemezelt labdákat csak kézzel, langyos vízben szabad mosni, áztatni és centrifugálni tilos.


A madárkás nemezelt labda kerülete 28 cm.


A tulipános nemezelt labda kerülete 20 cm.A nemezelt labdákkal kint, a szabadban is jól lehet játszani – gurítani, dobálni, akár egyedül vagy közösen is.
Írok ide néhány mondókát, hogy játék közben dúdoljátok:

                            "Dobd a labdát le, fel,

                             Kapd el a kezeddel,
                             Itt a labda, hol a labda,
                             Fiú dobja, kislány kapja."

                           "Röpül, de nem ágról ágra,

                            Csupán kézről kézre száll,
                            Szárnya nincsen, mégis szálldos,
                            Labda ez, és nem madár."


péntek, június 08, 2012

Marionettbábok

A négyzsinóros, Waldorf ihletésű marionettbábu természetes alapanyagokból készült: pamutból, selyemből és gyapjúból. Ők itt közepes méretűek, 40x40 cm-es bábok. A barna ruhás marionett a királykisasszony, a sárga ruhás pedik a királyfi :)
Ennek a fajta marionettnek nincsenek lábai, csak feje, törzse és keze. A fejét és a törzsét pamutból készítettük, majd gyapjúval tömtük ki. A kezek – kis kövecskék pamutba burkolva – az anyag széleihez vannak varrva. Ruhája selyemből készült.
A ruha anyagának könnyedsége rendkívűl fontos ezeknél a fajta báboknál, mert az biztosítja a marionett légies mozgását.A marionettbábu remek játék egy gyerek számára, egész díszleteket tervezhet hozzá, vagy akár történeteket találhat ki hozzá – ami fokozhatja képzelőerejét, illetve kézügyességét is.
A bábu életre keltéséhez az ujjak összehangolt mozgatásán túl komoly koncentráció is szükségeltetik, ezért a már hét évet betöltött, iskolába készülő gyerekeknek tudom ajánlani. (Kisebb gyerekeknek csak abban az esetben, ha a szülő mozgatja – például előad vele egy mesét.)
szerda, június 06, 2012

Nyuszik filcből

"Óriás" Nyuszi

Ez az a Nyuszika, amit együtt készítettünk a Műhelyben....akinek kedve van, ott megtalálja a leírását és elkészítheti saját maga :)
Ez a nyuszika 20 centiméter magas és 19 centiméter hosszú, és azért hívom "Óriás" Nyuszinak, mert ilyen nagy méretű nyuszit most készítettem először :)


Húsvéti nyuszi
Klasszikus barna-fehér húsvéti nyuszi filcből, gyapjúból készült farkincával. A kézzel készített nyuszika gyapjúval van kitőmve. 3 éves kor alatt nem ajánlom.
A Waldorf ihletésü nyuszika – amellett, hogy minden gyerek kedves játéka – nem hiányozhat a húsvéti asztalról sem.


Halacskák horgászbottal

Filcből készült halacskák horgászbottal, egy felszerelés 12 halacskát és 3 horgászbotot tartalmaz.

A halacskák szájára kis fémkarikák vannak varrva, a botok végére pedig apró mágnesek rögzítve, így a gyerekek ki tudják halászni őket.
Mivel a halak nem vízállók, ezért érdemes valamilyen kék textíliára helyezni őket. Mi egy nagyobb tálba kék – lehetőleg vékony – anyagot szoktunk teríteni, erre helyezzük rá a halacskákat, és már lehet is horgászni.
Kitűnő társasjáték óvodás vagy kisiskolás gyerekek számára is.

Sokat gondolkodtam azon, hogy miben is lehetne tartani őket, hogy ne kallódjanak el, és ne mocskolódjanak könnyen... Előbb egy dobozt akartam készíteni nekik, de végűl jött ez a tarisznyás ötlet, ami engem jobban meggyőzött :)
Álommanók

Az Álommanót inkább kisebb gyerekeknek ajánlom, mivel kényelmesen elfér a kezükben, és ami nagyon fontos, hogy nem tudják levenni a sapkáját, kiszedni a szemét, a száját vagy a haját, mert nem szoktunk varrni nekik.


A fenti manó kissé nagyobb a többinél, bársonyból készült, gyapjúval van tömve. A fején és a derekán lévő pánt miatt nagyon kicsi gyereknek nem ajánlom.
Ezek itt egészen pici Álommanók, egészen kicsi gyerekeknek. A manók pamutból készültek, és gyapjúval vannak kitömve. Kezük, lábuk, illetve sapkájuk csücskébe egy-egy pici kövecske van bevarrva.
Ezek a kis Álommanók nagyon jó hálótársak, kicsik, puhák, és nagyon jó érzés hozzájuk bújni.
Ezeket a kis manókat – ha éppen nem alszanak velük – a gyerekek szeretik nagyobb babák mellé fektetni.