hétfő, augusztus 17, 2015

Szivárványszín mesekendő

Egy kedves ismerősöm kérte, ha tudok, szerezzek neki egy mesekendőt az idén induló Waldorf-csoportjához. Keresgéltem, de nem találtam csak külföldi webshopokban és elég borsos áron. Így arra gondoltam, hogy akár én is megfesthetném :) Egy igen egyszerű módszert választottam, amit itt megosztok veletek is.

Szivárványszínű kendő festése:

Hozzávalók:

 • négyzet alakú gézanyag (100 cm x 100 cm)
 • ruhafesték - 3 alapszín
 • ecsetek - legjobb egy jó széles ecset, olyan, amivel nagy felületet lehet festeni
 • bármi, amiben meg lehet keverni a festéket, én műanyag poharakat választottam, de lehet befőttesüveg vagy konzervdoboz is
 • egy nagyobb falap vagy vastagabb nájlon, hogy ne festékezzük össze az asztalt
1.
Legelőször, ha tehetitek, szegjétek be az anyagot, hogy idővel ne foszoljon tovább. Majd nekifoghattok a festék megkeveréséhez. Én Gallus festéket használtam, egy tasakhoz kb. 2 deci langyos vizet töltöttem, de ha te mást vettél, akkor biztosan írja a dobozán, hogy milyen arányban kell vízzel keverni.Ha a festék keverésével megvagytok, akkor lehet nekifogni a festésnek. A színeket ebben a sorrendben fessétek egymás után: piros, narancssárga, sárga, zöld, kék, lila. Nem szükséges külön megkevernetek a narancssárgát, a zöldet, meg a lilát, az anyagon is kikeverhetitek ezeket: például a piros csíknak egy részére fessetek rá sárgával, így meglesz a narancssárga, zöldet és lilát ugyanezzel a módszerrel, a megfelelő színek egymásra festésével nyerhettek.

2.
Ha végeztetek a festéssel, valahogy ki kell teríteni az anyagot úgy, hogy ne follyanak össze a színek. Én összehúztam a kendőt fentről lefele – a piros részét a pirossal, a sárgát a sárgával és így tovább. A falappal együtt kivittem, majd arról óvatosan – a piros és a lila sarkaktól fogva – leemeltem, aztán kiterítettem száradni.
Fontos az is, hogy ha már megszáradt, akkor még öblítsétek át hideg vízzel. Ehhez én anyukám segítségét kértem, ő a kád fölött megtartotta a kendőt a piros, meg a lila sarkaitól fogva, miközben a tusolóval átmostam. Végül óvatosan kicsavartuk, és ismét kiterítettem száradni. csütörtök, augusztus 06, 2015

Varrjunk filclovacskát!

"A varrás remek házimunka: pozitív képet ad a kreatív felnőttekről, amelyet szívesen utánoz a kisgyermek. A kötéssel ellentétben a varrást örömmel utánozzák. Adhatunk neki egy kis varrókosárkát filcmaradékokkal, nagy tűvel, cérnával. Miután megmutattuk neki a technikát, szívesen kipróbálja a varrást."


A lovak minden gyermek tetszését elnyerik. Szeretik nézni őket, ahogy szabadon vágtatnak a mezőn, szeretik hallgatni patáik dobogását. Egy ilyen nagy és erős állat szépsége, mozgása, hangja örömmel tölti el a gyermekeket, ezért amikor varrni kezdjük a filclovacskát, érdemes elvinni a gyereket olyan helyre, ahol láthat igazi, élő lovat, legyen az bár rendőrló, igásló vagy versenyló. 
Válasszuk ki körültekintően a játék lovacska színeit: lehet fekete, barna, fehér, szürke, ugyanilyen vagy más színű sörénnyel. De ha lehet, (főleg kicsi gyerekeknél) használjunk élethű színeket. 

A filclovacska elkészítése:

Hozzávalók:


 • 2 darab A4-es méretű, vastag filc
 • kártolt, nyers gyapjú
 • vastagabb hímzőcérna
 • gyapjúfonal
 • éles olló
 • hímzőtű


1.
Nyomtassátok ki az alábbi rajzot, majd vágjátok ki a sablont:A sablonnal rajzoljátok rá a lovacska testrészeit a filcre! Lovanként két törzsrészre lesz szükségetek, egy belső lábrészre és négy fülre.


2.
A lovacskát pelenkaöltéssel varrjátok, szerintem ez a legszebb és leghasznosabb öltésfajta a filcdarabok összevarrásánál.
Először, ahogy az alábbi képeken is látható, a belső lábrészt varrjátok hozzá az egyik törzsrészhez, majd ha ez sikerült, akkor a varrhatjátok a másik törzsrészét is.

Ha eddig megvagytok a varrással, haladjatok tovább a törzsrész elülső felén, egészen a lovacska homlokáig. Itt ne varrjátok el, hagyjatok még cérnát, amivel bevarrjátok majd a sörényét.


3.
A sörény és a farok elkészítése:
A sörényhez több, körülbelül 16 cm hosszú gyapjúfonalszálat hurkoljatok rá egy hosszabb szálra, ahogy az alábbi képeken látjátok.
A lovacska farkához körülbelül 20 cm hosszúságú gyapjúszálakat tűrjetek kettőbe, majd csomózzátok meg a végét, ahogy a képen is látható.


4.
Mielőtt bevarrjátok a sörényét, jó keményre tömjétek ki gyapjúval a lovacska lábait, ebben segítségetekre lehet egy vastagabb kötőtű. Mielőtt tömni kezdtek, finoman húzogassátok szét a gyapjúcsomókat, hogy fellazuljanak a szálak.
Miután ezzel is megvagytok, egy új szállal varrjátok össze a lovacska hátsó részét – körülbelül 3 centimétert a lábaktól felfele haladva. Ide varrjátok be a lovacska farkát úgy, hogy a csomózott rész kerüljön be a két filc közé.Ha ezzel is elkészültetek, akkor már csak a hátrész marad nyitva, ezt hagyjátok szabadon. Majd jöhet a tömés. Először a fejét, majd a nyakát, a hasát, végül pedig a fenekét tömjétek ki, ügyelve arra, hogy jó alaposan legyen kitömve, mert idővel veszíthet a tartásából. Végül varrjátok végig a lovacska hátát, ezzel a nehezén már túl is vagytok :)

5.
A fülrészeket varrjátok össze kettesével, az egyik fület hagyjátok elvarratlanul, ahogy a képen látjátok.


Az elvarratlan fület tűrjétek kettőbe és a tövénél húzzátok át a cérnát, ahogy az alábbi két képen látjátok...


... majd húzzátok át a tűt a lovacska fején és a másik kettőbe tűrt fülön is, aztán ugyanígy vissza.


Varrjatok neki szemeket is ugyanazzal a technikával, ahogy a füleket varrtátok fel, húzzátok át a tűt a lovacska fején. Az alábbi két képen jól láthatjátok, hogy mire gondolok :)

 Utolsó lépésként ollóval egyenletesebbre igazíthatjátok a lovacska sörényét és farkát, kinek hogy tetszik jobban, ezzel meg is van a saját készítésű paripátok:)
Remélem, érthetően mutattam be a készítés folyamatát, de ha mégis lenne kérdésetek, akkor kérdezzetek bátran! :)

szerda, augusztus 05, 2015

Mesemondó manók

Ezeknek a manóknak a karjaiba beteheted az ujjaidat, és így mozgathatod őket. Elmondhat egy mesét vagy beszélgethet a gyerekekkel.
Már hónapokkal ezelőtt elkészítettem őket de csak most találtam egy ügyes segédet, aki segített a fotózásnál :)

Egy régebbi bejegyzésemben találtok egy szép manós mesét is, amit a címére kattintva olvashattok. A mese címe: A csillagok aranya