szombat, november 14, 2015

Készítsünk csillag alakú mécsest :)


Mindig csodáltam a Waldorf ovikban készített lámpásokat és mécseseket, de sosem készítettem egyet sem, mert nehéznek tűnt az elkészítésük, és nem igazán szeretek papírt vágni, hajtogatni, meg ragasztgatni. De ennek a csillag alakú mécsesnek nem tudtam ellenállni. 
Nem volt éppen könnyű elkészíteni, de megérte a fáradságot :) Ajánlom nektek is, a festésben még a gyerekek is tudnak segíteni. 


Amire szükségetek lesz: 
  • A4-es papírlapok – kicsit legyen vastagabb és puhább, mint a fénymásolópapír, hogy jól szívja a festéket.
  • vízfesték, a legjobb az akvarell.
  • olló
  • vonalzó
  • ecset
  • ceruza
  • olaj.

1. lépés: Festés és olajozás
Fessétek meg a lapokat jól felhígított festékkel, ebben a gyerekek is tudnak segíteni és mindig az lesz a legszebb, amit ők festenek. Mikor megszáradtak, vékonyan kenjétek át egy kis növényi olajjal a lapokat, ettől szép áttetszőek lesznek a már megfestett papírok. Hagyjátok száradni néhány órát.


2. lépés: Körök kivágása
Körzővel vagy valamilyen kerek tárggyal – én egy kerek tálat használtam – rajzoljatok egy kört a festett papír hátára, majd vágjátok ki.


3. lépés: A kör behajtogatása
Tűrjétek a kört előbb kettőbe, majd így tovább négybe, nyolcba és végül tizenhat részre. Ezek a tűrésvonalak segítségetekre lesznek a további tűrőgetésben .
4. lépés: Körből nyolcszög
Próbáltam a képeket úgy készíteni, hogy érthető legyen a nyolcszögek kivágása. Ti is megjelölhetitek a körötökön a segédvonalakat ceruza és vonalzó segítségével.5. lépés: Nyolcszögből négyzetet
Ez egy nagyon egyszrű lépés, de itt is rajzolhattok segédvonalakat és figyeljétek a képeket, mert azokon jól látszik, mit kell tennetek.
6. lépés: Még egy négyzet
Most bontsátok ki a már betűrögetett négyzetet, és fordítsátok el 45 fokkal, majd ismét a tűrésvonalakat használva hajtogassátok négyzet formára.7. lépés: A csillag első csücske
Fordítsátok meg a négyzetet – a festett fele legyen felétek fordítva –, és tűrjétek magatok felé a bal felső sarkát, a képen ceruzával berajzoltam, hogyan kell.
8. lépés: A csillag második csücske
Ez a lépés a legnehezebb, lehet, hogy nem fog elsőre sikerülni, de ha elég kitartóan próbálkoztok, és ha jól megfigyelitek a már betűrögetett vonalakat, akkor meg lehet csinálni.
Figyeljétek meg, hogy a kész csillagnak nyolc csücske lesz majd, négy csücsök a négyzet négy sarkából és a többi négy csücsök a négyzet sarkai közti részből, amit ti a hajtogatással már előkészítettetek. A csücskök behajtását folyamatosan kell kialakítani, körbe a négyzeten, vagyis ne ugorjatok át egyet sem, ne hajtogassátok be előre a négyzet négy sarkát.
Az előző lépésben behajtott sarkat hajtsátok vissza, így megint ép lesz a négyzet. 


Nyissátok ki a négyzet felső felét, és meglátjátok középen a kis háromszöget, amiből a csillag következő csücske lesz – ezt én pirossal berajzoltam. 


A pirossal jelölt háromszög melletti részeket tűrjétek hátra, a háromszöget pedig magatok felé, ahogyan az előző lépésben betűrtétek a sarkat.
Most pedig tűrjétek be újra az első sarkat, amit a 7. lépésnél már egyszer megcsináltatok (ez volt a négyzet bal felső sarka). Ezzel elkészítettétek a csillag két csücskét, a nehezén túl is vagytok.Most következik a négyzet jobb felső sarka – ez lesz a harmadik csücsök –, azt megint tűrjétek magatok felé. 

Majd ismét tűrjétek vissza, bontsátok ki a négyzet következő oldalát, és a középső háromszöget tűrjétek be magatok felé, ahogy már fentebb leírtam. Ezt a műveletet ismételjétek, míg végig nem értek a négyzeten. Ha ez sikerült, már készen is van a csillagotok.


9. lépés: Csillagból mécses

Húzzátok kicsit szét belülről kifele a csücskeit, és nyomjátok fel az alját egészen a behajtásokig.


Végül tegyetek bele egy gyertyát, és készen is vagytok a mécsessel.


Ha valahol elakadtatok, kérdezzetek bátran, itt vagyok, szívesen segítek! :) Igyekszem feltenni majd egy videót is, hogy lássátok a teljes folyamatot, úgy talán érthetőbb lesz a 8. lépésnél a második csücsök kialakítása :)
csütörtök, november 12, 2015

Betlehemes mesével :)Tudom, hogy még korán van a betlehemezéshez, de megrendelésre készítettem és annyira elégedett vagyok vele, hogy nem tudtam tovább várni, muszáj veletek is megosszam. De hogy ne csak a képeket nézegessétek, bemásoltam egy mesét is, amit majd advent alatt mesélhettek gyerekeiteknek :)A szúrós szőrű bárányok

 Valamikor nagyon régen, sok-sok évvel ezelőtt Betlehem környékén élt egy pásztor, akit Tobitnak neveztek. Tobit nem tartozott a gazdag emberek közé, de egyvalamire büszke volt. Messze földön neki voltak a legszebb bárányai. Fehérek voltak, mint a hó, selymes, puha szőrüket sokan megcsodálták.
Egy napon a nyáj legszebb juha két kisbárányt hozott a világra. Tobit igen megörült a szaporulatnak, de öröme nem tartott sokáig. Néhány hét múlva kiderült, hogy a két kisbárány valahogy nem illik a többi közé, a szőrük hegyes, szúrós volt.
- Gyertek csak ide! – szólította egyszer őket Tobit. – Nem is vagytok ti igazi bárányok. Ilyen csúf, szúrós szőrű állatokat életemben nem láttam. Mit tegyek veletek? A két bárány fejét lehajtva állt Tobit előtt. Hát tehetnek ők arról, hogy ilyennek születtek?
- Na menjetek – folytatta a gazdájuk – később majd meglátom, mit tegyek.
Addig is nevet adok nektek: te leszel Tüskés, te pedig Szúrós. Azt hiszem, ez pont illik rátok. A két bárány búsan ballagott vissza az anyjához. Oda akartak bújni hozzá, de az rájuk kiáltott:
- Menjetek innen! Szégyent hoztatok a fejemre! Miattatok a gazdánk engem is elhanyagol. Eddig én voltam a kedvence, de már egy hete felém sem néz. Ne is lássalak titeket! Tüskés és Szúrós könnyes szemmel mentek a rét szélére.
- Senki sem szeret minket – kesergett Tüskés – nézd, mindenki elhúzódik tőlünk.
- Szökjünk meg – javasolta Szúrós –, ennél rosszabb dolgunk amúgy sem lehet.
- Megszökni? Nem gondolsz a farkasokra és a vadállatokra? Nem sokáig maradnánk életben. Itt, ha nem is szeretnek minket, legalább biztonságban vagyunk. Ekkor egy hatalmas kos lépett hozzájuk.
- Tudjátok,mit hallottam a gazdánktól a imént? Azt mondta, semmi haszna belőletek, de hagyja, hogy felnőjetek, mert a húsotokat jó pénzért el tudja adni.
- Látod – hüppögte Tüskés - , semmi reményünk.
-Várjunk még néhány napot – javasolta Szúrós – Ne vágjunk neki a vakvilágnak, gondoljuk meg, mit tudunk tenni. Lassan leszállt az este, és Tobit összeterelte a nyájat. A juhok összebújva melengették egymást a hűvös éjszakában. Csak Tüskés és Szúrós didergett egymagában, mert a többiek nem engedték őket maguk közé. Tobit a hideg miatt behúzódott a rét közepén álló kunyhóba. Ember és állat nemsokára álomba merült, csak a két magányos bárány nem tudott aludni. Nagyon fáztak. Az éjszaka egyre sötétebb és hidegebb lett. Éjféltájban az égen fénylő alakok jelentek meg és énekelni kezdtek. Tobit csodálattal nézte és hallgatta őket. A fény ezután elhalványult. Tobit felállt: Ezek Isten angyalai – gondolta – Elmegyek, megkeresem a kis Jézuskát. Vette a botját, s mivel látta, hogy a nyáj már megnyugodott, elindult Betlehem felé. A két bárány, Tüskés és Szúrós Tobit nyomába eredt. Hamarosan utolérték, de vigyáztak, nehogy felfedezze őket. Hosszú időn át haladtak így, néma csendben, mikor a város határában néhány ember tűnt fel. Ők is pásztorok voltak, ők is hallották az angyalok szavát. Együtt folytatták útjukat az istálló felé, ahová hamarosan meg is érkeztek. Óvatosan benyitottak. Bent József és Mária vigyázta a kis Jézuskát, aki a jászolban feküdt.
 - Ne ijedjetek meg – nyugtatta meg őket a pásztorok vezetője. – A környéken őriztük a nyájunkat, amikor angyalok jelentek meg előttünk. Azt adták hírül, hogy megszületett a kis Jézus, ezért eljöttünk, hogy hódoljunk előtte. Ajándékot is hoztunk, fogadjátok szeretettel.
- Isten hozott benneteket – válaszolt József. A pásztorok a jászol elé helyezték, amit hoztak. A két szúrós szőrű bárány mögöttük suttogott.
- Ó, bárcsak mi is adhatnánk valamit! Ha olyan szép lenne a szőrünk, mint édesanyánknak, akkor melegíthetnénk őt.
A Jézuska ekkor feléjük pillantott.
- Minket néz – suttogta Tüskés.
- Látom. Olyan, mintha hívna bennünket. Te is érzed?
- Igen, a jászolhoz kell mennem.
- De fel fogjuk sérteni a bőrét.
- Ne félj, látod, hogy hív!
Tüskés és Szúrós vigyázva, nagyon óvatosan a kis Jézushoz simult. Abban a pillanatban, ahogy hozzáértek, csoda történt! Mindkettőjük szőre egy szempillantás alatt gyönyürű, hófehér gyapjúvá változott. Ilyen szép hosszú, selymes bundát még senki nem látott. A pásztorok álmélkodva tódultak a jászol elé és hitetlenkedve simogatták őket. Azok boldogan bújtak a Gyermek mellé, hogy bundájukkal melengessék Őt.