Kísérlet – Színátmenetes nyári ruha merítéses festéssel

Ezt a festési módot egy Shibori-technikákat bemutató könyvben találtam, nem tűnt bonyolultnak, ezért ma kipróbáltam. Leírom ide nektek, hogyan is történt ez.
Tegnap turkáltam egy hófehér pamutruhát, azzal a szándékkal, hogy a napokban megfestem. Ma volt időm és kedvem is hozzá, így hát nekiláttam.


Első lépésként kimostam a ruhát, majd jól kitisztáltam, és hagytam ázni 30 percet. Míg a ruha ázott, elkészítettem a festőlevet, a textilfestéket fél liter forró vízben feloldottam, és hozzáadtam 40 gramm sót – ehhez a festéshez bármilyen reaktív színezéket használhattok, mert ezzel lehet a legszebb eredményt elérni a pamutanyagokon.

Második lépésként kivettem a ruhát a vízből, kicsavartam, és egy vállfára akasztottam. Itt megjegyezném, hogy amikor színátmenetet festünk, nagyon kell ügyelnünk arra, hogy a ruhának azt a részét, amit fehéren akarunk hagyni, távol tartsuk a festőlétől, és vigyázzunk arra, hogy festékes kézzel se fogdossuk össze.



Harmadik lépésként megtöltöttem a festőedényt (fontos, hogy ez minél szélesebb legyen) kb. 25 centiméternyi forró vízzel, ebbe belekevertem a már elkészített festékkoncentrátumot. Majd ebbe a lébe merítettem bele a ruha alsó egyharmadát, ez lesz a legsötétebb árnyalat a ruhán. Néha megmozgattam az anyagot, hogy egyenletesebben befogja a festék, és hagytam ázni 20 percet.



Negyedik lépésként felmelegítettem annyi vizet, amennyi megemelte a festőlé szintjét 20 centiméterrel. Így felhígítottam a színezék töménységét, és meg is volt a következő, halványabb színárnyalat a ruhán. Az anyagot néha megmozgattam, és ismét hagytam állni 20 percet. Ezt a lépést megismételtem még egyszer.




Ötödik lépésként kivettem a ruhát a festőléből, óvatosan, hogy a fehér részét ne maszatoljam össze. A vállfától fogva betartottam a zuhany alá, és jól átmostam, míg az öblítővíz áttetszővé vált. Kicsavartam a ruhát és hagytam száradni a vállfán, hogy a fehér rész biztosan fehér maradjon.



Megjegyzések

  1. Egyszerűbb....színes ruhát ahol fakítani akarod hypót öntessz rá ès kimosod!

    VálaszTörlés
  2. Tetszik ez a festés! Amikor kimosod a ruhát, nem fogja meg a színezett rész a fehér részeket?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések