Gyapjú- és filcállatkák készítése

Kötött nyuszi elkészítése:


Ahogy megígértem, elkészítjük együtt a kötött nyuszikat olyant, mint amilyent a fenti képen láttok:)

Most én a kisebbet fogom készíteni, de a nagyot is pontosan úgy kell, a méreteit pedig külön, a bejegyzés végén megadom.

ALAPANYAGOK (a mennyiség a kisebb nyuszihoz van):

 egy kisebb gombolyag természetes, festetlen gyapjúfonal (én dupla szállal kötöttem, ajánlom nektek is)
– két kötőtű, kb. 4 mm. vastag (de ez függ a fonal vastagságától is, én 4,5 miliméteressel kötöttem)
– varrótű
– nyers gyapjú, kb 100 g (a képeken meglátjátok, hogy az kb. mennyi)
– olló

A képen látható gombolyagnak a felét fogom felhasználni, a gyapjúnak pedig kb. háromnegyedét.
Az alábbi képen láthatjátok a nyuszika szabásmintáját is:


... ha az alapanyagokat beszereztétek, akkor el is kezdhetjük :)

1. lépés
Kössetek egy téglalapot: a fonal vastagságától függően 20 szemmel, sima kötéssel, 9 cm hosszúságig.


2. lépés
Kössétek meg a fülét:
- 4 szemmel kezdjétek, sima kötéssel 3 cm hosszúságig, majd fogyasszatok minden második sorban 2 szemet, míg elfogy. Ekkor kössétek el, a fonal szabad végét varrjátok a fülbe és vágjátok el.3. lépés
Most alakítsátok ki a nyuszika formáját:
- a kötött téglalap négy sarkát varrjátok össze, ahogy az alábbi képen látható, így elkészülnek a nyuszika lábai.

4. lépés
Döntsétek el, hogy melyek lesznek az első lábai, és közötte sűrű öltésekkel varrjátok végig, majd húzzátok össze a cérnát, hogy kialakíthassátok a nyuszi fejét. A fenti képen, a nyuszi testének bal oldalán láthatjátok, hogy a lábak között kissé össze van húzva.

5. lépés
Ha eddig megvagytok, akkor az összehúzott résztől folytassátok a varrást középen, végig a hátsó lábakig, ez lesz a nyuszika hasa. A hátsó lábak között hagyjatok egy kis nyílást, amin keresztül kitömhetitek.

6. lépés
Először tömjétek ki az első lábait, majd alakítsátok ki a fejét. Jó feszesre tömjétek a fejrészen, és dupla gyapjúszállal tekerjétek körbe a nyakat, jó erősen húzzátok meg, majd kössétek össze, így kialakul a fej.

7. lépés
Tömjétek ki a test többi részét, a hátsó lábakat is, majd a nyílást húzzátok össze néhány öltéssel.


8. lépés
Hajtsátok előre a hátsó lábakat a törzse alatt, és varrjátok hozzá a hasához. Majd igazítsátok formásra, gömbölyítsétek ki a popsiját.


9. lépés
A szemet néhány öltéssel jelezhetitek:
- öltsetek át a fej mindkét oldalára, így rögzítitek a gyapjút, és óvatosan húzzátok meg a cérnát, hogy bemélyedjen a szem helye.
Varrjátok fel a füleket:
- a fülek alsó sarkait húzzátok össze, és így varrjátok fel a fejre, ezzel tartást adtok a füleknek, nem  fognak lelógni.

                                

10. lépés
Készítsétek el a farkát:
- egy kis gyapjúdarabot formázzatok meg gombolyűre, és varrjátok fel a helyére. Ha van nemezelő tűtök, azzal formázhatjátok (én azzal csináltam).


... és ezzel el is készült a nyuszika. Az enyém ilyen lett:A nagyobbik nyuszi méretei:
 egy nagyobb gombolyag természetes, festetlen gyapjúfonal
– nyers gyapjú, kb 250-300 g
– a testét 40 szemmel kezdjétek, szintén síma kötéssel kössetek egy 16 cm hosszú téglalapot
– a fület 6 szemmel kezdjétek, és 6 cm után kezdjétek a fogyasztást minden második sorban 2-2 szemmel.
–a folyamat többi részét pont úgy kell csinálni, mint a kisebb nyuszinál.

Filcből Nyuszika: 

Először is itt láthatjátok a nyuszika szabásmintáját:


A szabásmintát töltsétek le, majd nyomtassátok ki, ha akarjátok, nagyíthatjátok, vagy kicsinyíthetitek. 

Következő lépésként válasszátok ki a filcet, amiből a nyuszit szeretnétek elkészíteni, a gyapjút, amivel kitömitek, és amiből a farkincáját készítitek. A kitöméshez használhattok hurkapálcát, egy hosszabb, fából készült ecsetet vagy vastag kötőtűt, én újabban az utóbbit használom. 
A filcből vágjátok ki a mintán látható formákat, a tesből és a fülből két-két darabot. 


Én két különböző színű filcet választottam: feketét és sötétbarnát. Ha te is két különböző színnel készíted, mindkét színű filcből vágj ki füleket, hogy a külső és belső részei más-más színűek lehessenek. A fotók nem sikerültek a legjobban, mert este, lámpafénynél készítettem, de a sötétebbik barna valójában fekete :)


Ha ezzel is elkészültetek, elkezdhetjük a varrást!
Pelenkaöltéssel fogjuk összevarrni, ami így néz ki:


Az alábbi két képen láthatjátok, hogy először a nyuszika alsó részét és a két testlapot varrtam össze, úgy, hogy hagytam egy 3 centiméter hosszú nyílást a hátsó részén, ahova majd a farkincáját teszem, és ezen a nyíláson keresztül fogom kitömni is. Itt még a fejet sem varrtam össze.A következő képeken láthatjátok, hogy elkezdtem fellvarrni a fej középső részét, előbb az egyik oldalon, majd a másikon.
Így néz ki, amikor az egyik oldala fel van már varrva:


Így fog kinézni a nyuszikátok, amikor elkészültetek az összevarrásával, csak az a 3 centiméteres nyílás marad összevarratlanul.


Most már jöhet a kitömés, ami korántsem egyszerű feladat. Jó keményre kell tömni a nyuszit, különben nem lesz szép a formája... elég sok gyapjút vesz fel, de ez persze mérettől függ. Mivel nem adtam pontos méretet nektek, ezért nem tudom megmondani, hogy mennyi gyapjút használjatok. Az én nyuszim elég nagy – egy 4-5 hónapos macska méretével vetekszik –, majdnem fél kiló gyapjút gyúrtam bele :)


A nyuszit azon a lyukon keresztül tömtem ki, amit meghagytam, előbb a fejét tömtem jó keményre, majd a nyakát, a lábait és így haladtam hátrafele. A hátsó felét is jól meg kell tömni, mert ha nem, a feje előre húzza.


Amikor befejeztem a kitömését, a nyíláson keresztül egy hosszú babavarró tűvel, belülről kifele (hogy a bog ne látszodjon) varrtam fel a csillag alakú szemeket. (Ha nincs babavarró tűd, kívülről is felvarrhatod a szemet vékonyabb cérnával.) Mikor ezzel elkészültem, – szintén pelenkaöltéssel – összevarrtam a nyílást is.


Az alábbi képen láthatjátok, hogyan varrtam össze a fület. Mivel két színt választottam, összeöltöttem a két filcet – belül a barnát, kívül a feketét –, majd az alján összecsíptem, ahogy a képen látjátok, és így varrtam fel a fejére egyszerre a két fület, úgy, hogy a tűt áthúztam a nyuszi fején (mint a szemek esetében is).


A nyuszi farkát természetes színű, sötét gyapjúból készítettem és úgy. gömböt formáztam belőle, amit rávarrtam arra a részre, ahol a nyílás volt.


...ezzel el is készült a nyuszika :)Remélem, sikerül mindenkinek elkészítenie!

Az egyik cicánk, Szotyi most nyolc hónapos, és nagyon tetszett neki az "óriás" nyuszi... azért hívom óriásnak, mert eddig még nem készítettem ilyen nagyot :)
Tyúkocska csibével:


 Alább a Tyúkocska szabásmintája (a minta méretarányosan van rajzolva). Ha szabad kézzel nem sikerül megrajzolnotok, akkor töltsétek le a képet, nagyítsátok, vagy kicsinyítsétek – attól függően, hogy ki mekkora méretű állatkákat szeretne –, majd nyomtassátok ki. Ha ez megvan, vágjátok ki a formákat, rakjátok rá a filcre, rajzoljátok körbe, és vágjátok ki. Az ábrán szereplő "2X" azt jelenti, hogy 2 darabot vágjatok ki az adott formából.


Ha ez megvan, előbb varrjátok fel pelenkaöltéssel a tyúk testére – mindkét oldalon – a szárnyakat, majd a csőrét és a taraját.

 SZÁRNYAK:

TARAJAK:
A TYÚKOCSKA TESTE ÉS CSŐRE (A KÉT KIS HÁROMSZÖG):
Végül pelenkaöltéssel össze lehet varrni a Tyúkocska testét is. Majd ha ez is kész van, tömjétek ki gyapjúval. A Tyúkocskának nincsen alja, de aki akar, varrhat neki – szintén filcből.
Jó munkát mindenkinek, remélem, sikerül elkészíteni! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések