Nemezelj velem :)

Itt elkészíthetünk együtt néhány nemezelt játékot, dekorációs vagy használati tárgyat is :)
Ha az itt látott dolgok bármelyikét elkészítitek, nagyon örülnék, ha küldenétek fényképet róla :) Kifüggeszteném ide, a Műhelybe! 


Úgy döntöttem, hogy ezentúl nem veszek festett gyapjút a nemezeléshez, hanem megfestem én :) Sajnos a növényekkel való festésben még nem vagyok annyira tapasztalt, hogy minden színt, nagyobb mennyiségben elő tudjak állítani. Így míg a természetes festést kitanulom, megpróbálok szintetikus festékekkel is egyedi színeket festeni...amennyire lehetséges :)
A növényi festéssel szemben, ez nagyon hamar ment, egy nap alatt ez lett a végeredmény, és sokkal szebb színeket kaptam így, mintha üzletből vettem volna :) Moss kezet és nemezelj egyszerre! – hogyan készítsünk nemezszappant?


Bevezetőül jó volna elmesélnem, egyáltalán mi az a nemezszappan, hogyan is kell használni.
Kézmosáskor a gyapjúnemez a meleg víz és a dörzsölés hatására használatról használatra zsugorodik, folyamatosan követi a fogyó szappan méretét. Mire a szappan elfogy, egy nemezgolyót kapunk, amit fel lehet fűzni kulcstartónak, fülbevalónak vagy nyakláncnak.
A nemezszappan elkészítéséhez érdemes natúr szappant használni, mivel a nemezbevonat kíméli a szappant a fölösleges kopástól, így az amúgy is tartós natúrszappanok még tovább használhatók. A nemezburkon át kijutó szappanhab tartalmazza a szappanban lévő ásványi anyagokat és természetes illóolajakat, így az nem veszít értékéből.
Mivel a gyapjú antibakteriális anyag, akkor sem penészedik meg, ha nedvesen marad, ráadásul kellemetlen szagúvá sem válik.
Kifejezetten kényeztető érzés műanyag szivacsok helyett nemezzel bedörzsölni bőrünket mosakodás közben, ráadásul a nemezelt réteg finoman lesúrólja az elhalt hámsszöveteket, serkenti a vérkeringést.

A nemezelt szappan használata:
Vízbe mártva, két tenyerünk között finoman nyomkodjuk a nemezszappant, és dörzsölő mozdulatokkal a felszínre csaljuk a szappanhabot. Nem szükséges folyamatosan víz alatt tartani. Ezután már ugyanúgy mosakodhatunk vele, mint egy átlagos szappannal vagy bármelyik habszivaccsal. 

Sokféle nemezszappant készíthetünk az egészen egyszerűtől a személyreszabott szappanokig. Tökéletes ajándék lehet felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Egy különleges nemezszappan dekorációként is jól mutat fürdőszobánkban, egy színes, állatfigurát ábrázoló nemezszappannal akár a gyerekeket is meglephetjük.
Többféle szappan nemezelését megtanulhatjuk itt együtt, kezdjük egyelőre a legegyszerübbel! :)


1. Kő alakú nemezszappan:


Nézzük, mire lesz szükségünk a nemezszappan elkészítéséhez! Elsősorban egy szappanra, langyos vízre, egy reszelőre és természetesen gyapjúra. Ezúttal szürke, barna és fehér (azaz natúr) színű gyapjút fogunk használni.


Azzal kezdjük, hogy kissé átalakítjuk a szappant; laposabbra és szögletesebbre reszeljük, míg formája egy folyóparti kőre emlékeztet.Ha ez megvan, a szürke gyapjúból vastagabb csíkokat tépegetünk, majd ezekbe jó szorosan belecsavarjuk szappant, úgy, hogy mindenhol egyenletesen takarja a gyapjú.A fehér és a barna gyapjúból tépegetünk néhány hosszú, nagyon vékony csíkot, majd ezeket szorosan rátekerjük a már beburkolt szappanra.


Amikor ezzel megvagyunk, jól vizezzük be a szappant, és óvatosan kezdjük el dörzsőlgetni, vigyázva, hogy a rátekert, finom gyapjúcsíkok jól összeverődjenek a szürke gyapjúréteggel.


Mikor kezd összeállni a gyapjúréteg, már erősebben is súrolhatjuk, egészen addig, amíg a gyapjú teljesen ránemezelődik a szappanra, felvéve annak formáját. A végén lemoshatjátok róla a habot, és már kész is van a nemezszappanotok.


Az enyém ilyen lett... mint egy nagy, lapos, folyóból kihalászott kő :)Hamarosan színes nemezszappangolyókat is megpróbálunk készíteni, ami nem csak a gyerekek kedvence lehet :)

Nemezeljünk tulipánt! :)
Itt megmutatom nektek, hogyan kell tulipánt nemezelni, nagyon egyszerű lesz. Jó szórakozást hozzá! :)
Lássunk neki!
Először a hozzávalókat készítsétek elő. Két tulipánt fogunk nemezelni, egy nagyobbat, meg egy kisebbet. Kell hozzá két nagyobbacska fa- vagy üveggolyó, hurkapálcák és színes gyapjú... a cica nem szükséges hozzá, ő nekem segít :)


Ha ezzel megvagytok, tekerjetek gyapjút a golyók köré, ahogy a képen látjátok, minél szorosabban... több színűt is lehet.


 Majd addig nemezeljétek a golyókat, míg jó kemények lesznek.


Az alábbi képen láthatjátok, hogy a narancssárga nemezgolyó elkészült.


  
Ha mindkét nemezgolyóval elkészültetek, mossátok ki belőlük a szappant, majd egy kereszt alakú vágáson keresztül vegyétek ki a fa- vagy üveggolyókat.
Ha ez megvan, a hurkapálcával lyukasszátok ki a tulipán alját.Majd a hurkapálcát tekerjétek be vékony, zöld gyapjúval...

Amikor elkészültetek vele, a hegyét pici ragasztóba mártsátok bele, majd a kehely alján lévő lyukba szúrjátok be a hurkapálcát, és tömjétek ki a kelyhet színes gyapjúval.


 

...és el is készültek a tulipánok :) 
Egy ilyen csokor nemezelt tulipán igencsak szép ajándék tud lenni, és ami nekem nagyon tetszik benne, hogy örökké tart.
Maci nemezelése :)

Ma egy régebben készített macit nemezelek újra, ha elkészül holnapra, felteszem ide nektek... de legkésőbb vasárnap láthatjátok.

A maci jelenleg így néz ki:

Szegénynek lógnal a lábai, csámpás... remélem, sikerül helyrehoznom :)


Ma sikerült foglalkoznom a macival, és már majdnem el is készült :)
Képekben be is mutatom nektek az egész folyamatot.

Először szétbontottam,majd betekertem az barna gyapjúval,


utána elkezdtem a nemezelést, előbb a testét


csak utána a lábakat.


Ma olyan sokat haladtam vele, hogy holnap – ha megszáradt – akár össze is varrhatom... felkerülnek rá a szemek és a többi "macialkatrész".


Holnap délután ti is láthatjátok már az új macit :)


....ekészült a maci :)Cica nemezelése: 


A napokban egy szürke cicát fogok nemezelni. Ma kezdtem el, és egy hét alatt szeretném befejezni :)
Gondoltam, megosztom veletek a mai munkám eredményét!
Ez itt a cica váza, erre fogom majd ránemezelni a szürke gyapjút. A kisebbik hurkák a cica lábai, a hosszabb pedig a cica farka.
Ebben az állapotában nem valami megnyerő szegény, de ha sikerül úgy elkészítenem, ahogyan elképzeltem, nagyon aranyos lesz :)


Akkor folytatom is a munkát....:)
Úgy döntöttem, a cica lábai hímezve lesznek, csak a farkát készítem külön darabból. A nemezelt hurkába egy vékony fémdrótot húztam, hogy majd lehessen behajlítani a cica farkincáját.Egyelőre a nemezeléssel elkészültem, most arra várok, hogy megszáradjon, holnap pedig rávarrom a lábait, a szemeit, az orrát, meg a farkát.


Végre elkészültem a cicával :) 
Nagy munka volt... sokkal nehezebb és időigényesebb az elkészítése, mint a macié, pedig egyszerűbbnek tűnt, mivel nem kellett külön lábakat nemezelnem neki.
...és akkor íme, itt a cica :)
Mint már mondtam, a farkába egy vékony drótot tettem, hogy lehessen hajlítgatni, ami az alábbi képeken látszik is.
Egyszerű karácsonyfadísz elkészítése:

Ehhez hasonló karácsonyi díszt láttam pár napja az interneten, és annyira megtetszett, hogy készítettem én is hasonlókat... Akkora sikerük lett, mindenkinek nagyon tetszettek, ezért gondoltam, hogy megosztom veletek.
Jó szórakozást hozzá! :)

Először is: gyűjtsetek minél nagyobb és szebb tobozokat, a képeken látható fajtából. Szükség lesz továbbá színes gyapjúra, ragasztóra (olyanra, ami a fát is ragasztja), nemezelőtűre és egy szivacsra, amin nemezeltek.
Vegyél egy kis gyapjúdarabot, az ujjaid közé csippentve gyömöszöld, bügyürgesd össze, majd igazítsd meg a nemezelőtűvel. Nem kell keménynek lennie.Érdemes előre elkészíteni annyi golyócskát, ahányat egy tobozra fel szeretnél tenni, s csak ezt követően nekikezdeni felragasztgatásuknak.Ha nem pillanatragasztóval rögzíted, néhány percig várj, hogy száradjon meg a ragasztó.


Lehet színes golyócskákkal díszíteni, de egyszínűek is lehetnek, szerintem különösen szép, ha csak fehér golyókat raksz rá. 
Amikor elkészültek a díszített tobozok, köss rá egy vékony ezüst- vagy aranyszálat, hogy lehessen majd felakasztani a karácsonyfára :) De ha egy szép tálba helyezed őket, vagy felteszed az adventi koszorúra, akkor  is gyönyörűen mutatnak!
Én az idén ezekből a díszekből is teszek a karácsonyfára... fehér golyócskákkal :)
Nemezelt Makk:

Nem saját ötlet, de annyira megtetszett, hogy muszáj volt készítsek én is párat. Azt hittem, gyorsan fog menni, de mint utóbb kiderült: noha elkészítésük egyáltalán nem nehéz, annál időigényesebb... legalábbis számomra (20 darabot 2 nap alatt készítettem el). A végeredmény azonban nagyon tetszik :)


Amikor meglettek ezek a kis nemezelt makkok, támadt egy ötletem: néhányukra hímzek valamit, egy kis bogarat vagy apró kukacot :) Erre viszont még sajnos nem volt időm, de a napokban biztosan elkészülnek.
Ez a fehér a kedvencem, olyan téli hangulata van:)A megvásárolt makkokat egy ilyen – esetleg más színű – dobozkában küldöm:


A forrást megtaláljátok a Kedvenc Blogjaim között: lil fish studios

Nemezkép


Ez itt egy régi nemezképem, pontosabban az első. Már évek óta a szobám falát díszíti:) A széleit sem vágtam le, azt akartam, hogy minél természetesebb legyen... a falon egyébként jól mutat, nagyon feldobja.Megjegyzések

Népszerű bejegyzések