Természetes festés – fonalak és textilek

Biztos titeket is érdekel, hogyan lehet növényekkel fonalakt, textíleket festeni :) Az emberek akkor is szép, színes tárgyakkal, anyagokkal vették körül magukat, amikor még nem volt ennyi szintetikus színezék. Arra gondoltam, miért ne csinálhatnám én is hasonlóan; megpróbálom bár a felhasznált fonalak és textilek egy részét természetes festékekkel színezni. Még egyelőre csak kísérletezem, hogyan lehetne mindenféle adalék nélkül, csupán a növényből kinyert festékanyaggal intenzívebb és hosszan tartó színeket elérni. Ezt a gyapjúnál viszonylag könnyen megoldottam, de a fonalak, a pamut meg a selyem anyagok festése már kicsit több odafigyelést és tudást igényel.

A festő növényeket megtaláljuk a kertünkben, a mezőn, az erdőben, megvásárolhatjuk őket, vagy szétnézhetünk hogy mit találunk otthon, a konyhánkban  – ezek általában elterjedt, közönséges növények. Gyűjtésnél mindig vigyázzunk arra, hogy ne ritkítsuk meg nagyon a növényt, lehetőleg több tőről szedjük. Gyűjtőnaplót is vezethetünk, melyben megjelöljük a gyűjtés helyét, idejét, a begyűjtött anyag mennyiségét, jó szolgálatot tehet továbbá egy növényhatározó is. 

A begyűjtött növényeket megszárítva vagy lefagyasztva tárolhatjuk. Én a fagyasztás mellet vagyok, praktikusabb elpakolni és könnyebben kiadja a színét hosszas tárolás után is.


2017. május 2., kedd

Második rész: gyapjúfonal, pamutfonal és lenvászon festése céklával

Cékla – Beta vulgaris convar. crassa provar. conditivaNem részletezem ismét a folyamatot, mivel a festés menete itt is ugyanaz, mint a gyapjú festésénél, ide klikkelve megtaláljátok. Körülbelül egy órát főztem, majd hagytam kihűlni és ezt megismételtem még kétszer, de akár napokig is lehet ismételni a felfőzést és a lehűtést. Ilyen lett a végleges színe, a gyapjúfonalat nagyon szépen megszínezte, és nem is engedi a színét.  A lenvászon anyagot is sikerült tartósabbra festeni, a pamut fonalak viszont most sem sikerültek, szerintem pár mosás után teljesen kifakulnak.
2017. április 5., szerda

Első rész: gyapjúfonal, nyers gyapjú és lenvászon festése fagyal termésével

Közönséges fagyal – Ligustrum vulgare


Nem most van a szezonja ennek a szinte fekete bogyónak, hanem a nyár végén, azonban a múlt héten találtam néhány bokrot amin felfedeztem őket, ottmaradva a tavaly télről. Tele van vele az egész város, főleg a tömbházak környékén használják sövények kialakítására, de én nem tudtam milyen növény, azt sem, hogy festeni lehet vele, csak sejtettem, miután szétnyomtam az egyik bogyót.
Mostanában keresem azokat a számomra még ismeretlen növényeket, melyekről úgy gondolom, hogy festenének, így találtam rá a fagyalra is. Miután leszedtem és hazahoztam, kutatni kezdtem az neten, hogy mi is lehet ez. Hamar kiderült, hogy gyakori festőnövény és nem csak a bogyóit használják festésre, hanem a frissen hajtott leveleit is.


Sajnos nem találtam elég bogyót ahhoz, hogy intenzív színt nyerjek belőle, de egy próbát mindenképp megért. A festés menete ugyanaz mint a gyapjúfestésnél, ide klikkelve megtaláljátok.
Most sem használtam eceten kívül más adalékanyagot, de be kell lássam, hogy a gyapjúfonalnál úgy-ahogy működik, a pamutnál viszont nem lett tartós a szín és persze élénk sem.


Körülbelül egy órát főztem, majd hagytam kihűlni és ezt megismételtem még kétszer, de akár napokig is lehet ismételni a felfőzést és a lehűtést. Mivel ecetet tettem a festőlébe, ezért vöröses árnyalata lett, eredetileg kékesebb volt. Majd azt a színt is kipróbálom augusztusban, amint lehet gyűjteni a fagyal bogyókat :) 


Ilyen lilás-rózsaszínes lett a végeredmény és szerintem a lenvászonból pár mosás után teljesen kioldódik, a gyagypjú és a gyapjúfonal megtartja sokáig ezt az árnyalatot.
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések