Varrjunk filclovacskát!

"A varrás remek házimunka: pozitív képet ad a kreatív felnőttekről, amelyet szívesen utánoz a kisgyermek. A kötéssel ellentétben a varrást örömmel utánozzák. Adhatunk neki egy kis varrókosárkát filcmaradékokkal, nagy tűvel, cérnával. Miután megmutattuk neki a technikát, szívesen kipróbálja a varrást."


A lovak minden gyermek tetszését elnyerik. Szeretik nézni őket, ahogy szabadon vágtatnak a mezőn, szeretik hallgatni patáik dobogását. Egy ilyen nagy és erős állat szépsége, mozgása, hangja örömmel tölti el a gyermekeket, ezért amikor varrni kezdjük a filclovacskát, érdemes elvinni a gyereket olyan helyre, ahol láthat igazi, élő lovat, legyen az bár rendőrló, igásló vagy versenyló. 
Válasszuk ki körültekintően a játék lovacska színeit: lehet fekete, barna, fehér, szürke, ugyanilyen vagy más színű sörénnyel. De ha lehet, (főleg kicsi gyerekeknél) használjunk élethű színeket. 

A filclovacska elkészítése:

Hozzávalók:


  • 2 darab A4-es méretű, vastag filc
  • kártolt, nyers gyapjú
  • vastagabb hímzőcérna
  • gyapjúfonal
  • éles olló
  • hímzőtű


1.
Nyomtassátok ki az alábbi rajzot, majd vágjátok ki a sablont:



A sablonnal rajzoljátok rá a lovacska testrészeit a filcre! Lovanként két törzsrészre lesz szükségetek, egy belső lábrészre és négy fülre.


2.
A lovacskát pelenkaöltéssel varrjátok, szerintem ez a legszebb és leghasznosabb öltésfajta a filcdarabok összevarrásánál.
Először, ahogy az alábbi képeken is látható, a belső lábrészt varrjátok hozzá az egyik törzsrészhez, majd ha ez sikerült, akkor a varrhatjátok a másik törzsrészét is.





Ha eddig megvagytok a varrással, haladjatok tovább a törzsrész elülső felén, egészen a lovacska homlokáig. Itt ne varrjátok el, hagyjatok még cérnát, amivel bevarrjátok majd a sörényét.


3.
A sörény és a farok elkészítése:
A sörényhez több, körülbelül 16 cm hosszú gyapjúfonalszálat hurkoljatok rá egy hosszabb szálra, ahogy az alábbi képeken látjátok.




A lovacska farkához körülbelül 20 cm hosszúságú gyapjúszálakat tűrjetek kettőbe, majd csomózzátok meg a végét, ahogy a képen is látható.


4.
Mielőtt bevarrjátok a sörényét, jó keményre tömjétek ki gyapjúval a lovacska lábait, ebben segítségetekre lehet egy vastagabb kötőtű. Mielőtt tömni kezdtek, finoman húzogassátok szét a gyapjúcsomókat, hogy fellazuljanak a szálak.




Miután ezzel is megvagytok, egy új szállal varrjátok össze a lovacska hátsó részét – körülbelül 3 centimétert a lábaktól felfele haladva. Ide varrjátok be a lovacska farkát úgy, hogy a csomózott rész kerüljön be a két filc közé.



Ha ezzel is elkészültetek, akkor már csak a hátrész marad nyitva, ezt hagyjátok szabadon. Majd jöhet a tömés. Először a fejét, majd a nyakát, a hasát, végül pedig a fenekét tömjétek ki, ügyelve arra, hogy jó alaposan legyen kitömve, mert idővel veszíthet a tartásából. Végül varrjátok végig a lovacska hátát, ezzel a nehezén már túl is vagytok :)

5.
A fülrészeket varrjátok össze kettesével, az egyik fület hagyjátok elvarratlanul, ahogy a képen látjátok.


Az elvarratlan fület tűrjétek kettőbe és a tövénél húzzátok át a cérnát, ahogy az alábbi két képen látjátok...


... majd húzzátok át a tűt a lovacska fején és a másik kettőbe tűrt fülön is, aztán ugyanígy vissza.


Varrjatok neki szemeket is ugyanazzal a technikával, ahogy a füleket varrtátok fel, húzzátok át a tűt a lovacska fején. Az alábbi két képen jól láthatjátok, hogy mire gondolok :)

 



Utolsó lépésként ollóval egyenletesebbre igazíthatjátok a lovacska sörényét és farkát, kinek hogy tetszik jobban, ezzel meg is van a saját készítésű paripátok:)
Remélem, érthetően mutattam be a készítés folyamatát, de ha mégis lenne kérdésetek, akkor kérdezzetek bátran! :)





Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik.! Köszi a megosztást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik! :) Ha bármilyen kérdésed van, nyugodtan írj!

      Törlés
  2. Nagyon csini lovacska, köszönöm a leírást, a képeket.
    Meg is csináltam ma! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Köszönöm :) Küldj képet ha tudsz, kíváncsi vagyok!

      Törlés
  3. Köszönöm a segítséget, az enyém is elkészült. :-) (Talán a következő szebb is lesz!)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések